Tko smo mi?

Mi smo jedan sasvim autentičan vrtić na rubu grada s puno vanjskih travnatih prostora na kojima zdravo živi 640 djece u 30 odgojnih skupina Djelujemo na 6 lokacija: u Luci, I. Tijardovića 9, u Novom Brestju, Potočnica 6, u Prekvršju, Prigorska 59, u Vugrovcu, A. Šenoe 26a, u Brestovečkoj 10 i ulici Jerolima Miše 24 u Brestju. Veliki smo vrtić s prepunim grupama sretne djece i optimalnim uvjetima za izražavanje i razvijanje njihovih znanja, vještina i sposobnosti kao i mnogih specifičnih talenata.

 

Što nas čini autentičnim vrtićem?

Originalni pristup kojeg smo nazvali: „Prostor koji komunicira“ kao plod evolucije odgojiteljevog odnosa prema prostoru i njegove modernizacije. Modernizacija prostora ocrtava se u savršenim kombinacijama predmeta i materijala koji su u funkciji dječje igre i aktivnosti ili su njihov produkt.
Jedinstvenost dizajniranja interijera vrtića nudi našim korisnicima: djeci poziv na djelovanje, a roditeljima povratnu informaciju što se s njihovom djecom zbiva od ulaska do izlaska iz vrtića, koji su njihovi interesi i kakve razvojne mogućnosti.

 Prostori su tako sinkronizacija dječjih postignuća i stručnih tekstualnih poruka odgojitelja koje pružaju mogućnost uvida zašto se u vrtiću radi upravo to što se radi i koja je dobrobit za poticanje razvoja dječjih spoznaja, osobina i sposobnosti.

Druga je naša posebnost rad na poticanju razvoja humanih vrijednosti i reafirmacija odgojne uloge vrtića. Odgojitelji su maksimalno angažirani u radu na projektima, akcijskim istraživanjima i građenju novog okruženja punog živih primjera i situacija dominacije humanih vrijednosti. Ostvarena su mnoga dobra djela tolerancije, pomaganja, dobrote i prijateljstva, izrađena nova didaktička sredstva i prorađeno umjetničko stvaralaštvo za djecu koje obiluje mjerilima dobra i zla.

Posebna se pozornost ove godine pridaje osmišljavanju prostorno materijalnih uvjeta s velikim obrazovnim i odgojnim potencijalom usmjerenim na očuvanje prirode i njenih resursa. Živimo tako jedan bogat eko program pod nazivom:„Od otpada do dječjeg stvaralaštva“. U njemu se posebna pozornost pridaje igri kao najvažnijoj dječjoj aktivnosti s jednim jedinim ciljem da bude što jeftinija, a priroda njome ničim ugrožena. Došlo je tako do zbrinjavanja i recikliranja otpada u uvjetima dječje igre, a usporedno s time do razvijanja ekološke osjetljivosti djece aktivnim učenjem i djelovanjem u neposrednom okruženju kao i do usvajanja pozitivnih vještina i stavova o važnosti očuvanja prirode, posebno šuma.

Jedan smo od manjeg broja vrtića koji iza sebe imaju pedesetogodišnji predani i vrlo savjesni rad s najosjetljivijom i najzahtjevnijom dijelom dječje populacije, s predškolcima koji toliko toga trebaju za uspješan nastavak života. Kad bi htjeli ispričati našu priču kroz povijest trebali puno stranica teksta. U tom dugom vremenskom razdoblju prošli smo mnoge koncepcijske i programske promjene, prolazili različite poteškoće, ali smo uvijek uspijevali održati ono najvrednije što imamo, vedri duh i ozračje puno topline i razumijevanja za potrebe djece i roditelja.

Uvijek smo pronalazili putove kako vrtić kao zajednicu djece i odraslih transformirati u nešto novo i napredno na zaboravljajući pri tom da i dalje ostaje oaza u kojoj će djeca uvijek nalaziti puno ljubavi, poticaja i podrške za razvoj svih svojih potencijala.

U naš vrtić svi rado dolaze, jer kod nas uvijek doživljavaju dobrodošlicu i što je najvažnije, susreću vrlo visoki nivo profesionalne vrtićke kulture. Kod nas oduvijek postoji vrlo veliki interes za stručnim usavršavanjem i unapređivanjem rada. Postupno se tako preobražavamo u jedan moderan vrtić koji bi mogao što ravnopravnije stati uz bok suvremenih vrtića europskog modela. Sigurni smo da nas i nadalje očekuju novi uspjesi na neprekidnom putu našeg rasta i razvoja.


Ispiši stranicu